Charakterystyka:
SIEMIĘ LNIANE BRĄZOWE 500 g
SKŁADNIKI: Siemię lniane brązowe o wysokiej zawartości kwasów omega-3
Informacja o alergenach: produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, migdały).
ZASTOSOWANIE: jako dodatek do musli, sałatek, past oraz do pieczenia i zaparzania.
ZALECENIA DIETETYCZNE:
Len brązowy, podobnie jak nasiona: lnu złotego, babki płesznik i słodkiej bazylii, w kontakcie z płynem tworzy śluzy. Wykazują one działanie ochronne na przewód pokarmowy oraz regulują wypróżnianie (pomocne w zaparciach i biegunkach). Wytwarzające się śluzy i błonnik rozpuszczalny wspomaga rozwój pożądanej mikrobioty jelit, utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają organizm w jego funkcjonowaniu. Dbając o uzupełnianie diety w omega-3, pozytywnie wpływamy m.in. na stan skóry, wzrok, pracę mózgu, zdrowie układu krążenia, zdrowie jelit i intensywność stanów zapalnych.
Siemię lniane zawiera lignany, które są wykorzystywane w fitoterapii u kobiet w okresie menopauzy.
Produkt odpowiedni dla wegan
Opakowanie zawiera 50 sugerowanych porcji produktu.
|
Wartość odżywcza
|
w 100 g
|
w porcji: 1 łyżka (10 g)
|
%RWS* w porcji
|
|
Wartość energetyczna
|
2305 kJ/530 kcal
|
230,5 kJ/ 53 kcal
|
2,7%
|
|
Tłuszcz
w tym
Nasycone kwasy tłuszczowe
|
42 g
3,7 g
|
4,2 g
0,4 g
|
6%
2%
|
|
Węglowodany
w tym:
cukry
błonnik pokarmowy
|
29,1 g
1,5 g
|
2,9 g
0,2 g
|
1,1%
0,2%
|
|
Białko
|
18,5 g
|
1,9 g
|
3,8%
|
|
Sól
|
0 g
|
0 g
|
0%
|
*RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/200 kcal
PRZECHOWYWANIE: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA: Kazachstan
OPAKOWANIE: typu doypack z zamknięciem strunowym. Nadaje się w 100% do recyklingu.
DOSTĘPNE GRAMATURY: 250 g, 500 g
PRODUCENT: Olvita Gołuch sp.k. , Mysłaków 84 a, 58-124 Marcinowice